Teatteritaiteen takapulpetissa – Suuri koulutusjuttusarja alkaa

Taiteellinen koulutus, tuo monen unelma, harvan todellisuus, muiden mysteeri. Mitä se on? Miksi se on? Mitä siitä ajatellaan? Me emme tiedä, joten tänä keväänä me lähdemme etsimään vastauksia (tietenkin turvallisesti kodeistamme käsin, poikkeusoloja kunnioittaen).

Selitetäänpä ihan ensin, mitä on teatteritiede. Me t-efektiläisethän olemme nimittäin teatteritieteilijöitä, siis teatterin tutkimisen asiantuntijoita. Termin merkitys ei tosiaan ole täysin ilmiselvä. Jokainen teatteritieteilijä on vastannut loputtoman monta kertaa kysymyksiin ”ai tuleeko susta näyttelijä?” tai ”sähän käyt Teatterikorkeakoulua, vai mitä?” sekä ”eli siis… mitä sä niinku sit oikeen teet?”

Ei, me emme ole käyneet Teatterikorkeakoulua. Teatteritiedettä voi Suomessa nykyään opiskella Tampereen ja Helsingin sijaan enää vain Helsingin yliopistossa, ja sieltä mekin olemme valmistuneet, valmistumassa (tälläkin hetkellä osa meistä rutistaa gradujaan kasaan) tai tulemme jokin päivä valmistumaan. Tutkintotodistuksessamme lukee filosofian maisteri.

Helsingin yliopiston koulutusuudistuksessa teatteritiede yhdistettiin useamman eri taiteiden tutkimuksen suuntauksen kanssa uudeksi kokonaisuudeksi, jonka puitteissa teatteritiede toimii itsenäisenä tieteenalanaan. Nykyään sen voi valita siis omaksi opintosuuntauksekseen taiteen tutkimuksen koulutusohjelmassa.

Me teatteritieteilijät opimme tutkimaan, analysoimaan, arvioimaan, ymmärtämään, katsomaan, lukemaan ja tulkitsemaan teatteria, tanssia, sirkusta, performanssia, esitystaidetta ja muita näiden mainittujen lähisukulaisia, erilaisia esittävän taiteen muotoja. Teatteritieteilijöitä voit löytää hääräämässä tuottajina, teatterisihteereinä, järjestöasiantuntijoina, viestintäpäällikköinä, toiminnanjohtajina ja muina taide- ja kulttuurialan rautaisina ammattilaisina – ja niin, joskus jopa taiteellisissa tehtävissä, kuten dramaturgeina tai ohjaajina.

Mutta meistä ei ole koulutettu näyttelijöitä, ohjaajia tai dramaturgeja, saati valoteknikkoja, lavastajia tai puvustajia. Me emme ole käyneet Teakia tai Nätyä.

Tämän kevään aikana julkaisemme moniosaisen Suuren koulutusjuttusarjan, jonka jutuissa paneudumme erilaisiin taiteelliseen koulutukseen liittyviin kysymyksiin ja teemoihin.

Siksi meitä kiinnostaakin: Minkälaista on suomalainen teatterialan taiteellinen koulutus? Mitkä ovat sen haasteet, tavoitteet, mahdollisuudet ja suunnat? Onko Suomessa riittävästi teatterialan taiteellista koulutusta? Pitäisikö sitä olla enemmän? Vai pitäisikö sitä olla vähemmän? Onko systeemi reilu? Arvostetaanko muodollista koulutusta liikaa? Onko alalla mahdollista pärjätä käymättä tiettyjä kouluja? Miten teatterialan taiteellinen koulutus ja kentän todellinen arki kohtaavat? Valmentaako taiteellinen koulutus tekijöitä, joilla on valmiudet toimia sellaisella teatterialalla, joka meillä tällä hetkellä on? Pitäisikö alan kehittyä vastaamaan koulutusta, vai koulutuksen alaa?

Vaikka kotimaisen koulutuskentän historian ja rakenteiden tuntemus kuuluu myös teatteritieteilijän koulutukseen, ei meillä ole näihin kysymyksiin vastauksia. Juuri siksi me lähdemmekin etsimään niitä.

Tämän kevään aikana julkaisemme moniosaisen Suuren koulutusjuttusarjan, jonka jutuissa paneudumme erilaisiin taiteelliseen koulutukseen liittyviin kysymyksiin ja teemoihin. Pyrimme perkaamaan ja ymmärtämään vallitsevia rakenteita ja käytäntöjä, koulutuksen arkipäivää ja uusia haasteita sekä sitä, miten itse alalla koulutus ja sen suuntaukset nähdään ja koetaan.

Toivomme, että pääsemme tämän juttusarjan tiimoilta myös keskustelemaan aiheesta alan ammattilaisten kanssa. Tavoitteenamme on kerätä tietoa mahdollisimman monesta lähteestä ja jäsentää tämä tieto sitten artikkeleiksi, jotka toivottavasti valottavat taiteellisen koulutuksen tilaa ja asemaa Suomessa juuri nyt.

Me, ainakin tällä hetkellä juttusarjan toteuttamiseen sitoutuneet kirjoittajat, emme ole käyneet taiteellista koulutusta emmekä ole taiteellisen työn asiantuntijoita. Jos sinä, hyvä lukija, olet, ja olet halukas kertomaan näkemyksistäsi ja kokemuksistasi tai vastailemaan uteliaiden teatterintutkijoiden kysymyksiin, voit laittaa päätoimitukselle viestiä nettisivujemme kautta, sähköpostitse osoitteeseen t-efekti [at] gmail.com tai lähestyä meitä somekanaviemme kautta. Oletpa sitten suorittanut taiteellisen tutkinnon Suomessa tai ulkomailla, hakenut taiteelliseen koulutukseen sinne pääsemättä tai aiot lähitulevaisuudessa hakea, tai vaikkapa työskentelet alalla esimerkiksi taiteellisissa tehtävissä ilman muodollista koulutusta, me olemme kiinnostuneita niin hyvistä kuin huonoista kokemuksista, ylistävistä ja kritisoivista näkemyksistä sekä kaikenlaisista mielipiteistä ja pohdinnan aiheista.