Suuri WC-vertailu: Helsingin Kaupunginteatterin Suuri näyttämö

Juttusarjassa vertaillaan eri teattereiden käymälöitä.

Tällä kerralla T-efektin saniteettitilojen asiantuntijapaneeli tarkasti Helsingin Kaupunginteatterin suuren näyttämön WC-tilat. Kävimme sekä sisääntuloaulan että parvekekerroksen vessoissa. Tilat oli helppo löytää, sillä ne oli sijoitettu portaiden tuntumaan. Kaupunginteatterin kotisivujen mukaan talossa on “esteetön wc sisääntuloaulassa permanto- ja parvekekerroksessa, yksi joka kerroksessa”.

Ensivaikutelma Suuren näyttämön saniteettitiloista oli perinteinen. Naisten jono kiemurteli muutaman metrin verran, mutta miestenhuoneeseen pääsi kävelemään suoraan sisään. WC-jono toisaalta edesauttoi sitä, että T-efektin asiantuntijapaneeli (joka koostui tällä kertaa naishenkilöistä) saattoi kuunnella myös muiden teatterissa kävijöiden mielipiteitä tiloista. Eräät naishenkilöt keskustelivat siitä, että olisi varmasti teatterille parempi, jos vessassa käynti hoituisi nopeammin unisex-vessoilla, niin asiakkaat ehtisivät paremmin ostaa tarjoiluja kahviosta.

Kuva on otettu aulakerroksen WC-kopista. Parvekekerroksen naistenhuoneessa lattia ja seinät olivat eri materiaalia ja sävyiltään tummempia. Esimerkiksi tässä kopissa ei ollut käsisuihkua.

Ulkonäöltään saniteettitilat jatkoivat muun teatteritilan tyyliä punertavalla puulla ja tummilla seinillä ja lattioilla. Muutamia lattialla ja lavuaarilla olevia papereita lukuun ottamatta tilat olivat siistit. Lavuaarialue oli toimiva, eivätkä hanat olleet liian teknologiset ja vaikeakäyttöiset. Miinusta asiantuntijapaneelilta saavat kuitenkin käsienpyyhintäpaperit epäekologisuudestaan.

Parvekekerroksen käsienpesualtaat.

Sisääntuloaulan käymälä sai paneelilta erityisen paljon kiitosta sohvastaan ja ylipäänsä yläkertaa valoisammasta ja miellyttävästi sisustetusta käsienpesutilasta. Sohvalla oli mukava istua, mikä toisaalta herättää kysymyksen siitä, miksi väliajan parhaat istumapaikat on sijoitettu vessaan. Tietolähteemme mukaan myös miestenhuoneessa on hieman pienempi sohva.

Kauniit puutasot, peilit ja kasvit tekivät tilasta kauniin, ja koko komeuden kruunasi valkoinen sohva.

Naistenhuoneissa vessakoppeja oli useita, joten jonot etenivät nopeaan tahtiin. Kokonaisuudessaan vessareissuun meni alle kymmenen minuuttia. Etenkin alakerran saniteettitilan pitkälle aulaan ulottuvassa jonossa ehti tuskin silmäänsä räpäyttää, kun oli jo sisällä kopissa. Osa aulan WC:n kopeista sijaitsi nurkan takana, minkä vuoksi vapaiden koppien tilanne ei ollut jonottajille täysin selvä. Onneksi kuitenkin ihmiset huikkailivat toisilleen ystävällisesti, jos vapaa koppi jäi huomaamatta.

Ilman sohvaa kokemus olisi jäänyt tavanomaiseksi, mutta aulan WC:n sisustus lisäsi elämyksen mieleenpainuvuutta. Niinpä T-efektin asiantuntijapaneeli antaa Helsingin Kaupunginteatterin Suuren näyttämön käymälöille 4/5 WC-paperirullaa.

WC-vertailut kirjoittaa T-efektin anonyymi saniteettitilojen asiantuntijapaneeli.

ARTIKKELIKUVA: Helsingin kaupunginmuseo.