Suuri WC-vertailu alkaa: Teatteri Jurkka

Juttusarjassa vertaillaan eri teattereiden käymälöitä.

Kuten tiedämme, esityskokemus ei rajoitu vain itse esitykseen, vaan muutkin seikat ratikankylkimainoksista väliaikakahvin makuun vaikuttavat kokemukseen. Yhdysvaltalainen tanssintutkija Susan Leigh Foster on kirjoittanut esityksen kehyksistä eli tulkintaan vaikuttavista seikoista, joita ovat muun muassa ennakkomainonta, koko teatteri kaikkine tiloineen sekä lipun hinta.

Eräs erittäin olennainen kehyksiin sisältyvä ja täten kokemukseen vaikuttava seikka lienee kaikille tuttu: vierailu saniteettitiloissa. Pitkät WC-jonot kahmaisevat leijonanosan väliajasta, kun taas sujuva vessakäynti jättää hyvän mielen ja sopivasti aikaa naukkailla konjakki ennen ensimmäistä kellonsoittoa. Me T-efektissä haluamme kääntää katseemme näihin elintärkeisiin fasiliteetteihin ja antaa kiitosta, kun kiitos on paikallaan. Siksi aloitamme juttusarjan, jossa vertaillaan eri teattereiden käymälöitä.

Vierailimme hiljattain piskuisessa mutta viihtyisässä huoneteatteri Jurkassa. Jurkan ainoa ja kaikille suunnattu yleisö-WC sijaitsee kapealla käytävällä, josta naulakot ja niiden luona parveilevat ihmiset tekevät jokseenkin ahtaan. Vessaan johtava ovi on matala, mutta sen punainen väri hivelee silmää. Väliajalla ovea ehtiikin hetken tuijotella jonottaessa.

WC-paperirulla ei ole lattialla, vaikka kuvassa saattaa siltä näyttää. Rulla on roska-astian kannen päällä.

Käymälän sisustus on miellyttävä ja olo kotoisa. Erityisesti peili on tyylikäs, ja lisäksi tila on somistettu vanhoilla esitysjulisteilla. Vessan kaksi koppia on varusteltu hyvin roskiksilla, vaatekoukuilla ja käsisuihkuilla. Kädet pestään markettisaippuoiden raskaansarjan Palmolivella, joka kertoo teatterin halusta panostaa kävijän WC-elämykseen. Käsien kuivaukseen käytetään paperia, joka on kuivausmetodiksi ideaali, joskin epäekologinen valinta. Käsipapereille tarkoitettu roskakori on valitettavan pieni, ja paperitollotorni kohoaa vaikuttaviin korkeuksiin.

Kokonaisuutena käymälässä asiointi on sangen tyydyttävä kokemus, kunhan sinne jonoilta pääsee. Teatteri Jurkan WC ansaitsee kolme vessapaperirullaa viidestä.

ARTIKKELIKUVA: Helsingin kaupunginmuseo.

Lähteet: Foster, Susan Leigh 1986. Reading dancing: Bodies and subjects in contemporary American dance. Berkeley: University of California Press.