Suuri WC-vertailu: Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämö

Juttusarjassa vertaillaan eri teatterien käymälöitä.

Asiantuntijapaneeli saapuu Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämölle hyvissä ajoin – on pidettävä kiirettä. Vessaan on ehdittävä ennen kuin alakerta pakkautuu täyteen ihmisiä ja vessareissun vaikeustaso nousee Hullujen päivien kanssa samaan kriittiseen kategoriaan. Heti on tehtävä valinta: kääntyäkö portaista vasemmalle vai oikealle? Vasemmalla on lyhyt käytävä, jonka varrelta löytyy saniteettitiloja niin naisille kuin miehillekin. Oikealta, aivan esityssalin toista sisäänkäyntiä vastapäätä, löytyy pienempi naistenvessa. Paneeli kurvaa vasemmalle kohti isompaa vessaa käytävän varrella ja mielessä elää vielä pieni toivon kipinä siitä, että ehkä väliajalla tai esityksen jälkeen voi ehtiä katsastamaan vielä toisenkin vessan. Toivon kipinää suurempi on kuitenkin pelko siitä, että tavoite on mahdoton.

Vessakäytävän varrelta löytyvä naistenhuone on mukavan tilava, tunnelmaltaan varsin tyypillinen julkinen vessa. Seinä- ja lattiamateriaalit ovat tuttuja peruslaattoja, kopit hieman hatarahkon tuntuisia levyrakennelmia, joiden ovet narisevat. Ovia koristavat teatterin omat esitysmainokset. Tilat ovat kuitenkin moitteettoman siistit ja puhtaat – kyllä täällä asiansa aivan mielellään hoitaa.

Kukkamaljakko ihastuttaa.

Koppeja sopisi täällä kuten lähestulkoon kaikissa naistenvessoissa olla enemmänkin, mutta paneelimme ollessa liikkeellä hyvissä ajoin koppiin pääsee saman tien. Kooltaan loosi on riittävän tilava, joskin kattavat varustelut haukkaavat osan tästä tilasta. Kulmakopista löytyy vaatekoukku, käsisuihku, roskakori, vessaharja sekä pieni lavuaari ja käsipaperia.

Vaikka käsienpesun voisi hoitaa tässä tapauksessa myös kopin sisällä, löytyy kopin ulkopuolelta kuitenkin käsienpesutila, joka on tämän vessakokemuksen esteettisesti miellyttävin ja jopa yllätyksellisin. Kädet pestään miedosti vallan hyvältä tuoksuvalla nestesaippualla, jota annostellaan varsin tyylikkäästä saippuapumpusta. Kuivaaminen hoituu paperilla. Yksittäiset käsipaperit ovat toki monen suosikki muun muassa hygieniasyistä, mutta ekologisuudesta tätä valintaa ei voi kiitellä. Lavuaaritasolle on tuotu tunnelmaa luomaan valkoisia kukkia, jotka kieltämättä piristävät tilaa huolimatta siitä, etteivät ne ole aitoja.

Kyllä täällä asiansa aivan mielellään hoitaa.

Merkittävän pesäeron muihin teatterivessoihin tämä Ryhmäteatterin saniteettiosasto tekee kuitenkin asiakkailleen tarjottavissa kauneuseduissa. Lavuaaritasolle kunkin lavuaarin viereen on nimittäin aseteltu rivi hiustuotteita, jotka ovat vessakävijöiden vapaassa käytössä. Tyylikkäistä suihkepulloista löytyy suolasuihketta, kuivashampoota, tuuheuttavaa rakennesuihketta ja hiuslakkaa. Tällaista palvelua moni teatterikävijä varmasti arvostaa taisteltuaan ensin tiensä läpi tuulisen Helsingin. Paneelimme ei nähnyt kenenkään näitä tuotteita käyttävän, eikä ryhtynyt niitä itsekään testaamaan (miksi kajota täydellisyyteen?), mutta jäi pohtimaan, minkälaisia tuoksuhaittoja tuotteet saattavat aiheuttaa. Sopii toivoa, että esimerkiksi hiuslakalla ei ryhdyttäisi ainakaan liioittelemaan muiden vessakävijöiden hengitysilman kustannuksella.

Hiuskatastrofin iskiessä Ryhmis pelastaa.

Kaiken kaikkiaan vierailu Ryhmäteatterin Helsinginkadun näyttämön portaista vasemmanpuoleisen vessakäytävän varrella sijaitsevassa naistenhuoneessa oli aivan tyydyttävä kokemus. Viihtyvyydessä on panostettu selkeästi lähinnä käsienpesuun ja laittautumiseen tarkoitettuun tilaan, kun taas muuten nämä saniteettitilat ovat siistit mutta tylsät. Tiloissa asiointi unohtuu nopeasti mielestä – mikä on tietenkin julkisista vessoista puhuttaessa loppujen lopuksi varsin hyvä asia. Ollaanhan tänne tultu teatteriin, ei vessaan. Niinpä tämä toilettikokemus saa kolme vessapaperirullaa viidestä.

Esityksen ensimmäisen puoliajan päätyttyä paneelimme suuntaa ulos salista suoraan kohti toista naistenvessaa. Jono ulottuu jo kuitenkin näkymättömiin, jonnekin ihmismassan keskelle. Jätämme nämä tilat suosiolla toiseen kertaan.

WC-vertailut kirjoittaa T-efektin anonyymi saniteettitilojen asiantuntijapaneeli. Sarjan aiemmat arviot voit lukea täältä.

ARTIKKELIKUVA: Helsingin kaupunginmuseo.